Historie Willibrorduslezing

Willibrorduslezing 8e editie 4 november 2023

De Willibrorduslezing gaat over ‘gezondheid’ in de meeste brede zin van het woord: over de vraag hoe we ons goed kunnen voelen in ons eigen vel in- en met onze omgeving. Deze twee aspecten – de zorg voor jezelf en zorg en compassie voor anderen zijn onlosmakelijk verbonden met het leven van St. Willibrordus en de huidige rol van het Landgoed voor Heiloo. Om deze verbinding te eren, te behouden, te verbeelden en over te blijven leren nodigt het Willibrordus Genootschap elk jaar een spreker uit waarvan het Genootschap gelooft dat hij of zij in staat zijn is om een eigen en uniek perspectief te bieden op deze vraagstukken. 

De historie van de St-Willibrordusstichting laat zien dat in de zorg voor kwetsbare mensen met een psychiatrische en verstandelijke beperking aandacht was voor voeding en lichaamsbeweging. Dat was een vooruitziende blik, want nieuwe inzichten laten zien dat een gezonde voeding niet alleen helpt om chronische ziekten als kanker, hart- en vaatziekten en diabetes te voorkomen, maar ook dat het belangrijk is voor ons immuunsysteem en onze mentale gezondheid. Het huidige voedselsysteem bevordert echter vooral de consumptie van ultra-bewerkt, lekker maar ongezond gemaksvoedsel. Voeding is echter meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Onze keuken en eetgewoonten zijn een onderdeel van onze culturele identiteit en voedsel speelt een belangrijke rol in intermenselijke relaties.

Rondom de lezing vonden een aantal activiteiten plaats. Leerlingen van basisschool Willibrord uit Heiloo hielden voordrachten met de titel: ‘Dichtbij Willibrordus’ en na afloop van de lezing konden bezoekers genieten van de Willibrordusmaaltijd. Een heerlijke stamppot verzorgd door de Keuken met Karakter. De ingrediënten van de stamppot zijn uit de regio afkomstig.