Willibrorduslezing 2021 Jaap Seidell

Op zaterdag 6 november vanaf 17.00 uur vindt de 6e Landgoed Willibrorduslezing plaats in de Cultuurkoepel Heiloo. Het bestuur van de Stichting Vrienden Cultuurkoepel Heiloo en het Willibrordusgenootschap hebben de eer prof. dr. ir. Jaap Seidell dit jaar als spreker te mogen presenteren.

Jaap Seidell is sinds 2002 hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Als deskundige op dit gebied adviseert hij nationale en internationale wetenschappelijke organisaties, waaronder de World Health Organisation en de Gezondheidsraad. Hij is lid van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen, publiceerde ruim 500 artikelen in wetenschappelijk tijdschriften. Hij is vaste columnist van Het Parool en Het Financieel Dagblad, twitteraar en als veelgevraagd spreker neemt hij actief deel aan het maatschappelijk debat. Hij is te volgen op Twitter via @jaapseidell.

De historie van de St. Willibrordusstichting laat zien dat de in de zorg voor kwetsbare mensen met een psychiatrische en verstandelijke beperking aandacht was voor voeding en lichaamsbeweging. Dat was een vooruitziende blik, want nieuwe inzichten laten zien dat een gezonde voeding niet alleen helpt om chronische ziekten als kanker, hart- en vaatziekten en diabetes te voorkomen maar ook dat het belangrijk is voor ons immuunsysteem en onze mentale gezondheid

Voedsel voor de geest

Curriculum Vitae

Jaap Seidell is sinds 2002 hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Momenteel richt hij zich in het bijzonder op voedselbeleid en op de ontwikkeling van interventies in huishoudens, buurten, scholen en in de zorg. Hij was voorzitter van de commissie voedingsrichtlijnen bij diabetes van de NDF (2006, 2010 en 2014), de richtlijn diagnostiek en behandeling van obesitas bij volwassenen en kinderen (2008, 2021) en de zorgstandaard Obesitas van het PON (2010) en lid van de Richtlijncommissie Goede Voeding van de Gezondheidsraad (2015).
Hij is lid van de KNAW, de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen, de Raad voor Integrale Landbouw en Voeding en lid van de Raad van Toezicht van het RIVM en het Voedseleducatieplatform.


Hij publiceerde ruim 500 artikelen in wetenschappelijke tijdschriften, hoofdstukken in boeken en rapporten voor de organisaties als de Wereldgezondheidsorganisatie. Samen met Jutka Halberstadt schreef hij “Tegenwicht – feiten en fabels over overgewicht”( Bert Bakker, 2011) , “Het voedsellabyrint – een weg uit het doolhof van eetadviezen en -trends” (Atlas Contact, 2014), “Jong Leren – kleine en grote vragen over een leven lang gezond eten” (Atlas Contact, 2018) en “Andere kost – pleidooi voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem” (Atlas Contact 2021). Hij is veelgevraagd als expert in de media (televisie, kranten, debatten) en schreef de afgelopen jaren enkele honderden columns voor onder meer het Parool, Ad Valvas en het Financiële Dagblad. Hij is te volgen op Twitter via @jaapseidell.

De jaarlijkse Willibrorduslezing gaat over ‘gezondheid’ in de meeste brede zin van het woord: over de vraag hoe we ons goed kunnen voelen in ons eigen vel in- en met onze omgeving. Deze twee aspecten – de zorg voor jezelf en zorg en compassie voor anderen zijn onlosmakelijk verbonden met het leven van St. Willibrordus en de huidige rol van het Landgoed voor Heiloo. Om deze verbinding te eren, te behouden, te verbeelden en over te blijven leren nodigt het Willibrordus Genootschap elk jaar een spreker uit waarvan het Genootschap gelooft dat hij of zij in staat zijn is om een eigen en uniek perspectief te bieden op deze vraagstukken. Na een korte hiatus, vanwege de coronacrisis, keert de Willibrorduslezing weer terug en is het onderzoek naar wat ‘gezondheid’ precies is, alleen maar actueler geworden.

Na afloop van de lezing kunt u genieten van de Willibrordusmaaltijd. Een heerlijke stamppot verzorgd door de Keuken met Karakter. De ingrediënten van de stamppot zijn uit de regio afkomstig.

Voor € 5,00 koopt u een kaartje voor de lezing, inclusief de overheerlijke Willibrordus stamppot-maaltijd na afloop van de lezing. Na afloop van het programma zullen de bestuursleden van de Stichting Vrienden Cultuurkoepel Heiloo u uitnodigen tot een kleine bijdrage aan het evenement.

Programma 6 de Willibrorduslezing 6 november 2021

17.15 uur                       Welkom door St. Vrienden Cultuurkoepel
                                      en Willibrordus genootschap

17.30 uur                       Voordrachten leerlingen basisschool Willibrord Heiloo

17.55 uur                       Afsluiting

Intermezzo

18.05 uur                        Inleiding door burgemeester van Heiloo mw. Mascha ten Bruggencate
                                       Waarom Willibrorduslezing en Willibrordus maaltijd

18.15 uur                        Lezing door de heer Jaap Seidell

19.00 uur                        Afronding en ruimte voor vragen

19.10 uur                        Slotwoord Stichting Vrienden en Willibrordusgenootschap               

19.15 uur                        Start maaltijd

21.00 uur                        Afsluiting

Koop hier uw kaarten